Seselite.com
nyheter_text Bilder Kontakt
   
     
 
 
   
     
 
EKS #1 - Den første historien
5 March, 2007
 

Her starter det.

Det har i senere tid vært en enorm vekst av medier. Det dreier seg i hovedsak om nye muligheter på Internett. Blogging, wap, podcasting, live message, chat forums og sikkert mange andre ting har gjort forbrukeren og kunden til medie eiere. En person med en PC kan i dag komme i kontakt med hele verdens Internettpopulasjon. Pr 11. januar i år sier Miniwatts Marketing Group at det er 1.093.529.692 mennesker - 16,6 % av verdens befolkning.

Dagens bedrifter må i enda større grad enn før ta markedet sitt på alvor. PR kan gjennom Internett kan gi ekstreme resultater - både positive og negative. I Norge er et godt eksempel på dette kjedeeposten som har gått for å få folk til å reservere seg mot Telefonkatalogen og Gule sider. Det medførte at over 100.000 husstander reserverte seg på en uke! Informasjonen flytter seg veldig fort. Det skal nevnes at NRK hadde et innslag om dette på FBI, og at miljø er "populært" for tiden, men det er grunn til å tror at eposten i stor grad har utløst handling.

Dagens nye marked vil ikke vente til kl 19.00 for å se på nyheter, og de har en lav terskel for å publisere informasjon om seg selv eller om ting de opplever.

Begrepet web 2.0 er nettopp at brukerne tar del kommunikasjonen på nettet. Kommentarfelt på artikler, blogger, chatting.

Det er mye nytt, men følg med - Det byr seg mange muligheter.

 
av EKS
 
     
 
EKS #2 Joost
8 March, 2007
 

Etter god hjelp fra Eirik Solheim fikk jeg endelig en invitasjon til å prøve Joost Beta. Tidligere har jeg testet Channelchooser og TVU som er henholdsvis en nettspiller som streamer TV og en liten aplikasjon som streamer TV.

Joost bruker peer to peer teknologi til streaming av TV. Med andre ord så unngår du normale problemer som oppstår ved stor trafikk når du er koblet opp mot en server.

Joost har noe bra innhold, men det det er ikke mange kjente innholdsleverandører. National Geografic har en egen kanal med mye kult innhold som kun er tilgjengelig første gang du prøver Joost på en maskin (I hvert fall var det slik for meg). Programmet Fifth Gear har også lagt ut mange episoder, men ellers er det er mye søppel. Joost må bedre innholdet sitt hvis de skal klarer å ta/ skape markedsandeler.

Joost er, som alle andre TV kanaler, avhengig av inntjening og har fått annonsører til beta-versjonen. Det første programmet jeg så var et National Geografic program som varte i ca en time. Her var det flere reklameavbrekk med filmer fra Garnier som helt klart er myntet på jenter. Det stusset jeg selvfølgelig på. Som bruker er jeg registrert med et navn som bør tilsi at jeg ikke er kvinne, og programmet jeg så på om amerikaske elitesoldater tilsier vel også at jeg ikke er kvinne. Det samme gjelder også et program fra World Poker Tour.

Her har Joost en jobb og gjøre, men jeg liker grensersnittet. Navigering er veldig enkel og grensesnittet er rett og bra.

Maskinen jeg har brukt lagt i fra noe monster og alt i alt synes jeg dette er lovende.

Tiden vil viser hva som skjer - jeg gleder meg til fortsettelsen.

 
av EKS
 
     
 
EKS #3 - Hva er din merkeverdi
15. March, 2007
 

Hver dag går vi rundt som levende reklameplakater for merker som vi i større eller mindre grad støtter. Den normale tankegangen er at vi bruker klær, sko, vesker, klokker og andre dingser til å fortelle omverden hvem du er.

Produsentene av disse tingene er på sin side veldig opptatt av hvem som kjøper og bruker deres varer. Og det er ikke vanskelig å forstå - det er som regel mennesker som gir innhold i merker. Det er derfor de fleste bedrifter som lager «livsstilsprodukter» er opptatt av produktene deres skal avbildes og brukes av de rette menneskene. Mennesker som har, og er, en egen merkevare. På den måten assosierer vi produktet med noe og det et sett med verdier.

Mange vil si at det først nå, gjennom ny teknologi er mulig for hvem som helst å komme frem, og det er på mange måter sant. Det var mulig å få sine meninger frem tidligere, men det var en tyngre vei å gå for å få vist seg frem og derfor var det færre som gjorde det. Det var fullt mulig å sende inn leserinnlegg og var det kvalitet så kom du på trykk.

Den store forskjellen er at nåløyet er blitt gigantisk. Alle med en datamaskin, og litt vilje til å lære, kan gjøre seg selv tilgjengelig for alle andre med en datamaskin. Men det er mye søppel nettet, og det store spørsmålet for de fleste er å skille klinten fra hveten.

Det er her merkeverdier spiller inn. Selv om mulighetene til å lese nyheter om Irans planer om utvikling av atomkraft kan leses i medier som er langt nærmere Iran enn Aftenposten eller NRK, velger vi som regel en av de to siste. Det er fordi de norske mediene har en verdi for oss og vi stoler på de.

Det samme kan du også gjøre. Kommuniser det du kan, det du er god til. Om du vil lage en artikkelserie, et TV-program (videopodcast) eller radioprogram (podcast) er opp til deg. Du vil sikkert ha startvansker og synes at det er rart å stikke hodet frem, men drit i det. Blir det lest en gang og noen synes det er bra så blir det lest av flere. Ryktet sprer seg fort om de tingene på nettet som er bra.

Og synes du dette er litt mye begynn med å innvolere deg i andre prosjekter på jobben eller på fritiden og knytt kontakter. Tenk etter hva du er god på å kommuniser det.

     
 
EKS #4 - http://youtube.com/watch?v=8otvGYn9Q0U
24 May, 2007
 

Det her er rett og slett drit morro. Heinrich Stammler er en animert figur og han elsker selvfølgelig tysk industritekno og øl.

Han har laget en musikkvideo og lagt den ut på Youtube hvor hittil 35.000 mennesker har sett den.

Pr nå er videoen kommentert 342 ganger. Hvis dere ser på kommentarene under videoen har mange funnet videoen støtende og videre sørget for at du må logge deg inn og godta at innholdet kan være støtende før du får sett det. Herre fred, for noen idioter. Hvis du blir støtt av dette, og ikke ser at det er ment å være morsomt, så bør du i stedet leser bøker av Torbjørn Egner.

Men nettsamfunnet lar seg ikke stoppe. For to dager siden ble det lagt ut en kopi av videoen. Stamler har selv kommentert kommentarene og på et meget elegant vis heviser han til innspillene og sier indirekte at han driter i de.

Dette er et skoleeksempel på hvordan du kan utnytte en community og skape en konversasjon. I dette tilfelle er både videoen og kommentarene veldig god underholdning. Det eneste jeg kunne ønske er at Stammler har skrevet kommentarer på at han elsker å gå naken og i tegnefilmlandet han er fra så gjør alle det, men det er det sikkert mange andre som er uenige i.

Party with beer!

 
av EKS
 
     
 
EKS #5 Vuze
24 May, 2007
 

Azureus har lansert en ny aplikasjon. Dette er en ekstratjeneste som legger seg opp Bit Torrentklienten og gir mulighet til å, lovlig, laste ned trailere, filmer og serier gratis.

Dette ser ut som et forsøk på å posisjonere seg i forhold til aktører som Joost, men Azureus har helt klart en fordel siden de har så mange brukere som har kunnskap om dette, og det bør derfor bli enklere for de å skaffe en brukerbase hvis produktet er bra nok.

Jeg kan ikke si at jeg har prøvd det så mye, men jeg lastet ned den nyeste Transformerst-traileren i 720p og det funket ganske bra.

Det som er nytt ift den gamle versjonen er at det er laget et nytt grensesnitt for lovlig nedlasting hvor du kan søke etter filer. Dette ser fint ut, men det er ikke noen revolusjon.

 
av EKS
 
     
 
EKS #6 Facebook and NRK
8 March, 2008
 

Det virker som om den store Facebookbølgen har lagt seg i Norge. Brukere faller fra og i England har 600.000 forsvunnet på kort tid. Uten at jeg vet om dette er en trend for flere sosial nettverk så kan det virke som om dette er sannhetens øyeblikk. Det er nå vi finner ut om disse netverkene virkelig har noe å tilfør hverdagen vår, eller om det bare var et artig blaff.

Mange aktører har brukt mye tid og penger for å lære seg de nye mediene, men selv om Second Life har mange medlemmer så er ikke bruken all verden. Det virker som om mange ville prøve, og at de fleste synes det var artig, men at det til syvende og sist iikke forenklet eller tilførte brukerne nok til at det er noe de må gjøre regelmessig.

Nå er det ikke slik at jeg tror dette forsvinner. Styrken til mange av de sosiale nettverene er at brukerne selv kan lage aplikasjoner og tilleggstjenster. Dette gjør at nettverkenes tilbud endres i takt med folks behov. Dette er noe plate og filmbransjen bør ta lærdom av. I stedet for å drive salg gjennom låste formater driver de mange brukere vekk fra seg. Hadde de i stedet laget løsninger som er åpne og brukt felles standarder så kan brukerne hjelpe bransjen til å holde seg oppdatert.

NRK har sett dette og gjør grep som gjør at markedet kan få tak i innholdet når hvordan de vil. Etter det jeg har lest er forsøket med å legge ut den nye serien til Lars Monsen i fildelingsnettverk vært en suksess. Tilsammen har serien hatt over 90.000 nedlastinger og du kan regne med at mange av disse er personer som ikke hadde satt seg ned forran TVen og skrudd på den kanalen da og da. Her gir lisensen NRK et konkurransefortrinn av de sjeldene siden de ikke trenger å bry seg om inntjening på programmene sine på samme måte som andre TV-kanaler. Mens de andre kanalene krangler er NRK i ferd med å bygge opp en nytt norsk distribusjonsmonopol hvor de kommersielle kommer til å ligge langt bak når de har blitt enige om en inntjeningsmodell.

 
av EKS
 
   
 
EKS #7 Ekstremt mye innhold!!
8. mars, 2008
 

De nye mediakanalene har gjort det mulig for nesten hvem som helst å distribuere sitt innhold til mange millioner mennesker. Hvis du begynner å lete gjennom bilder, audiopodcaster, videopodcaster, blogger, nettsteder virker det som om det formerer seg. Det så mye innhold som er tilgjengelig ved et par tastetrykk at det kan gå helt rundt for de fleste. På Sol.no alene er det over 3.000 blogger. Da snakker jeg om et enkelt norsk nettsted.

Vi har kommet til punktet der det trengs sentraler du kan stole at du finner brukergenerertinnhold som er bra, for du klarer ikke finne det som er bra inne i alt som egentlig bare er søppel. Det er faktisk en god ide å lage et eller flere nettsteder som publiserer "kremen" v blogger og podcaster. Kanskje det er neste skritt for Secelite? Samle alt og sammen med brukerne anbefale brukergenerert innhold. Podcaster.no har gjort det for podcasts, men det er mer en distribusjonssentral.

 
av EKS
     
 
EKS #8 Inntjening på fremtidens TV-programmer
9. mars, 2008
 

Vi er godt i gang med å se utviklingen av fremtidens TV-distribusjon hvor det eneste folk gidder å sette seg forran TVen for å se på er direktesendinger. Det betyr nyheter og sport. Tv-serier, filmer og dokumentarer finner vi i andre kanaler og det er ikke nødvendig å sette av tid tirsdag kl 19.45-20.35 for å få med seg et program. Gjennom digitaliseringen av TV, og intergreringen av TV-opptakere (PVR) har mange oppdaget at det er bortkastet å planlegge dagen sin rundt TV-programmet, og jeg vil tro det bare vil øke i omfang.

TV og mediebransjen har begynt å måle dette, og de første resultatene viser at forsinket seeing (TV i opptak) ikke utgjør en stor del. Det har gjort at spesielt mediebyråene har avfeid at dette kommer til å bli et stort problem. Grunnen til at det blir et problem er at mennesker ikke vil se reklame og kan de enkelt spole over det så gjør de det.

Jeg tror de tar feil. Selv om de første målingene viser noe annet så er det nettopp det -nye metoder. Dessuten er ikke PVR innebygget i alle digitalbokser. Når kabel, satelitt og bakkenett alle har PVR så kommer det til å eksplodere. Dessuten ser vi blandt de som er mellom 15-40 ser vi at det er flere å flere som velger å laste ned, kjøpe/leie DVDen eller se streaming.

Spørsmålet blir hvordan mediene skal tjene penger på TV-innhold. De er i ferd med å havne i samme posisjon som film og musikkselskapene. I et marked hvor brukerne overtar mer og mer av kontrollen er det åpenbart at gamle inntjeningsmodeller må legges på hylla og det må lages nye. Flere kommer garantert til å prøve noen midt i mellom løsninger slik musikk og filmbransjen har gjort. Det kommer ikke til å fungere!

Jeg har stor tro på en løsning med full tilgang til alt og måneds/årsavgift. Det kan fungere.

Det kan også sponsorer i bildet og "pop up", men det er ganske forstyrrende. Personen som finner løsningen kommer ikke til å møte fremtiden med store økonomiske bekymringer.

 
av EKS
 
     
 
EKS #9 De digitale innbyggerne
14. mars, 2008
 

Jeg må komme med en innrømmelse først. Facebook står fortsatt sterkt i Norge. Det ikke på vikende front. I dag har over en million en profil. Jeg fikk høre i går at mange hundretusen er inne hver uke, men jeg tror fortsatt at det er for mye støy der i form av informasjon og invitasjoner for mennesker du ikke trenger å vite noe om. Facebook bør gir brukerne bedre muligheter til å velge hvem de skal få informasjon fra og hva slags informasjon de skal få.

Dette bør Facebook gjøre av den enkle grunn - går brukerne lei finnes det veldig mange andre alternativer. Jeg har faktisk tro på sosiale nettverk hvor du lager "clustere". Det er mer likt hverdagen vi lever i. Dette er de jeg kjenner fra skolen, dette er de fra jobben osv. Da er communitien "ekte" og du kan spre infomasjon litt mer fornuftig.

Men jeg skulle skrive om digitale innbygere. En digital innbyger er en person som har vokst opp i en digital verden og aldri opplevd en dag uten MP3, mobil, Internett osv. Denne gruppen er også i ferd med å bli forbrukere og snakker du ikke deres språk så kan du like godt la være. Denne gruppen har vokst opp i en verden hvor de har blitt bombert av reklame og jevnlig fått tilbud om noe gratis. Derfor har de også blitt bortskjemt og er vanskelige å få tak i, uavhengig av hva du vil si.

Du kan se sammenligningen med et rom hvor det står folk 4000 som vil selge deg noe. De står ikke på stand, de formelig kretser rundt deg. Da kan det være at noen av de har noe bra å selge, men siden alle roper i munnen på hverandre kommer ingen frem. Dette har dagens unge vokst opp med.

Forskjellen mellom de unge og de eldre er hvordan de kommuniserer. Det er her forskjellen mellom den digitale innbyger og den digitale innvandrer kommer inn. De digitale innbygerne snakker om gode og dårlige opplevelser i sine nettverk. Har du levert noe til de som de ikke liker så kan de legge ut bilder av det og skrive om det på i egne blogger, Facebook, Twitter, bilder på Flicker osv. Forbrukerne kan enklere enn tidligere dele informasjon og spre det.

Skal du nå fram til disse må du ha rent mel i posen. Produktet ditt må være bra. Har du ikke det kommer du til å til å klare deg. Bare se her:

Denne og forskjellige avarter av denne filmen er spilt av på Youtube og andre steder godt over 100.000 ganger. Googler du Kryptonite Locks så er brorparten av linkene du finner om at du kan åpne den med en penn - ikke om låsen.

 
av EKS
 
 
EKS #10 Web 2.0
14. mars, 2008
 

Web 2.0 er ikke nytt. Det er faktisk noen år gammelt. Men jeg tenkte jeg kunne forklare hva det er med enkle ord.

Web 2.0 er å gi brukerne makten. Det er å gi meg mulighet til å kommentere en artikkel i en avis, eller et produkt. Det er at jeg kan poste en video på Youtube og at jeg kan bruke den på mine egene sider. Brukerne får makt til å distribuere deres tanker og meninger og det blir dialog mellom avsender og mottaker.

Markedsførere som tør kan ta dialogmarkedsføring til et helt nytt nivå. Du kan lage testgrupper og mange av de digitale innbygerne er vant med å kommentere. Gi brukerne mulighet så får du tilbakemelding, og du kan tilby produkter som brukerne dine faktisk vil ha. De kan hjelpe med produktutvikling, og de gjør det nesten gratis.

På Komplett.no kan du kommentere alle produktene. For Komplett betyr det at hvis et produkt er dårlig vil de få rask tilbakemelding og kan fjerne det fra sortimentet. Og da snakker jeg ikke om produkter som ikke fungerer. Jeg snakker som produkter som ikke er optimale - deres 4 p'er er feil proposjonert.

Dette kan være gull for de som klarer å utnytte det.

Forresten så holder jeg på med kommenteringfelt for Secelite. Er vel på sin plass......

 
av EKS
 
     
 
EKS #11 Det norske TV-markedet
27. mars, 2008
 

Siden digitaliseringen av TV i Norge begynte (vi er ca halvveis) har vi sett en større fragmentering i TV seeingen. Det vil si at vi ser mer på forskjellige kanaler. Tidligere har NRK1 og TV2 hatt ca 70 % av all TV-seeing. I dag står de for ca 55% og de er begge på vikende front.

Det er nisjekanalene som marsjer fremover. Ser vi samlet på Discovery, Travalchannel, Visasat4, FEM, NRK3 og de andre mindre kanalene så stå de for en større markedsandel enn TV2. Tilsammen har de økt med 150% det siste året. Det er et resultat av at flere mennesker får anledning til å velge andre kanaler. Det gjør de åpenbart også.

Viasat blir nok den store vinneren i dette spillet. TV3 har kun hatt en distribusjon på 65% i Norge. Gjennom bakkenettet og avtalen med Canal Digital før de en distribusjon på tilnærmet 100% og vi kan forvente at de kommer til å øke mye fremover.

 
av EKS
 
     
 
EKS #12 Mobil Terminal
28. mars, 2008
 


Nokia sier nå at det ikke heter mobiltelefon - det er en mobilterminal!

MP3 spilleren min krasjet for et par dager siden. Det er krise siden jeg bruker den ekstremt mye. Men jeg bestemte meg for å bruke denne annledningen til å finne ut hva min n73 er god for når det kommer til musikk og podcast. Det har ikke vært direkte smertefritt. Jeg har ikke lagt over mye, og det skyldes at det både er tregt og tungvindt. Jeg er en stor motstander av lukkede og "optmialiserte" formater og det bruker Nokia.

Dessuten har jeg hatt problemer med å finner musikken jeg har lagt inn. Tittel, artist og album blir borte og på enkelte sanger fungerer ikke counteren. Ganskekjipt hvis noen ringer, pocasten på en time blir satt på pause og begynner der den stoppet - på null. Jeg fåt heller ikke spolt i sangen siden den hele tiden står på null. Jeg kunne ønsket meg en funksjon for å endre eller legge til informasjon om artister ect. Jeg må teste dette nærmere.

Batterikapasiteten er ok!

 
av EKS
 
     
 
EKS #13 Fremtiden er trådløs
29. mars, 2008
 

For noen år tilbake ble det sagt at mobil kom til å bli den ledene mediekanalen. Den skulle ta over for alt.

Siden det utsagnet har det vært meldinger om det aldri kommer til å skje. Det vi kan si med sikkerhet i dag er at utviklingen ikke har gått like for som mange hadde trodd. Det er en liten sak med en liten skjerm.

Jeg tror mye av problemet er at produsentene har prøvd bite over for mye med å lage telefon med alt - TV, kamera, radio, video, mp3 office m.m. Det gjør at du kan gjøre mye rart, men det er ingenting som fungerer like godt eller bedre enn orginalen. Det kommer vel med tiden, men mange brukere er skremt vekk av krunglete menyer og software.

Men det bedree seg. Nokia har lansert egen Flickr-applikasjon for å ta et eksempel. Den gjør det enkelt å laste opp bilder direkte fra din mobil.

Ting blir enklere og det skaper mer bruk. Det samme ser vi på WAP. Nå blir det laget ordenlig WAP sider i WML og da er surfing på telefoner kjappere og enklere. Fremtidsutsikten hvor jeg kan docke telefonen på hjemme, på jobben i bilen, og det er min preferansesentral som henter informasjon fra min mediaserver er vel et lite stykke unna, men jeg gleder meg til det kommer.

Jeg har ikke så stor tro på mobil-TV. Det er en grunn til at hånd-TVen aldri fikk fotfeste, men igjen tenk om mobilen er der du har TV-abonementet ditt og du dokker mobiler hjemme og får tilgang til kanalene dine.

 
av EKS